חווה סולארית: השקעה עם פוטנציאל גבוה

חווה סולארית מתפקדת כתחנת כוח פוטו וולטאית המפיקה אנרגיה סולארית בגודל, הספק חשמל וכמובן שטח בהיקפים גדולים במיוחד, יחסית לכל מערכת סולרית באשר היא. בהתאמה, החווה מגלמת שפע יתרונות משמעותיים למתקיניה, שמשתמשים בעתודות הקרקע הגדולות שבבעלותם כדי להפיק אנרגיה מקומית לטובת כל תושבי האזור. ניתן למצוא חוות סולריות כיום במושבים, שטחים חקלאיים וקיבוצים שונים.

היתרונות של החוות הסולאריות

אם תהליך הפקת החשמל הסולארי מקפל בתוכו חיסכון כלכלי ואנרגטי, הרי שבחווה הסולארית החיסכון כבר יהיה פי עשרות מונים. הנה שורת היתרונות המרכזיים בהקמתה:

  • ניצול נקי וחכם של אנרגיה ירוקה, ללא זיהום מזיק שמתקבל בהפקת חשמל ממשאבים אחרים כמו גז, נפט או פחם.
  • חיסכון עצום בעלויות החשמל השוטפות.
  • אפשרות להכנסה פסיבית יציבה בשל מכירת עודפי החשמל לחברת החשמל.
  • מקור אנרגיה אמין ויציב, הודות לקיץ הישראלי הארוך והשמש החזקה.

מה חשוב לדעת על חוות סולאריות?

אם רעיון הקמת החווה הסולארית מדבר אליכם ויש ברשותכם את התנאים המתאימים לכך בדגש על קרקע גדולה מאוד, בוודאי תרצו לדעת מה כרוך בתהליך כדי לקבל החלטה נבונה.

גודל ההשקעה והרווח הפוטנציאלי

הקמת החווה נחשבת להשקעה בטוחה בהשוואה לאחרות: היא איננה מושפעת מתנודות עולמיות או מחירי משאבים אחרים בעולם (כמו למשל נפט) ופוטנציאל התשואה שלה מרקיע שחקים בשל הביקוש לאנרגיה ירוקה והתפתחות התחום בארץ ובעולם.

ההשקעה כמובן נמדדת בעלות רכישת הקרקע יחד עם עלויות ההקמה. כמובן שקיים היצע גדול של חברות המתעסקות בהתקנה, אך כאן תתבקשו לבחור בחברה שמתמחה בהתקנות בסדרי גודל משמעותיים. אם אין בבעלותכם שטח, תוכלו להציע לבעל קרקע רלוונטית מעין הסכם קומבינציה שיכלול את הקמת החווה וחלוקת רווחים.

בחירת מיקום הקרקע

את הבחירה מומלץ לעשות מראש מול חברת ההתקנה שלכם, משום שהיא כבר תגיע עם הצעה לגבי המחירים, האחריות, מיקום ההתקנה (בגגות או הקרקע) ותבצע בדיקת כדאיות כלכלית שבוחנת את התשואה במספר מיקומים אסטרטגיים, הסדרים מול חברות רלוונטיות ואת היקף האישורים הנדרשים מול הרשות המקומית. שימו לב שנבדקים גם היתרי הבנייה.

בחירת סוג הפאנלים

כדאי לבחור בפאנלים סולאריים שמספקים תפוקת חשמל גבוהה אך שתופסים כמה שפחות מקום. הסיבה לכך היא כדי למקסם את התפוקה השנתית בכדי למכור את העודפים לחברת החשמל. התעריף הסטנדרטי של חברת החשמל עומד על 45 אגורות לקוט”ש, כמעט תמיד בהסכם של 25 שנים עם אפשרות לעריכת שינויים מידי חצי שנה. כדאי לבדוק היטב את התמורה שחברת החשמל מציעה לכם ועוד לפני יציאה לדרך.

שלבי העבודה בהתקנת חווה סולארית

באופן כללי, ניתן לעמוד על 3 שלבים מרכזיים לתהליך:

  1. ביקור פיזי בשטח ההתקנה לעריכת בדיקות, מדידות והערכת היתכנות להקמת המערכת.
  2. תכנון יסודי של כל המערכת ואופן התקנתה, כדי לוודא שהשטח מנוצל כראוי ועם מקסום פוטנציאל הרווח. אם התוכנית אושרה, ניתן להתחיל.
  3. שמירה ותחזוקה שוטפים של המערכת מכאן והלאה בהתאם להנחיות ההתקנה ולסוג המערכות שנמצאות בשטח.

תנאים נוספים שחשוב להכיר

  • הקמת חווה סולארית היא פרויקט בקנה מידה גדול, שמצריך תוכנית מפורטת לאורך כל השלבים, עם שלל גורמים וסעיפים, לוח זמנים מדויק ועוגנים בהם יש לפנות לרשויות כדי להגיש בקשות רלוונטיות: שינוי ייעוד הקרקע, הזמנת סקר, הגשת בקשה לרישיון עקרוני ועוד.
  • אם נדרש שינוי ייעוד לקרקע, תידרשו לתשלום דמי היוון בשיעור 91% מערך הקרקע. אך באזור עדיפות ב’ דמי ההיוון עומדים על 51% בלבד ובאזור עדיפות א’ על 31% בסך הכל. אם תבחרו בקרקע ביישובי קו העימות בצפון או בעוטף, תהיו פטורים מדמי היוון לחלוטין.

חוות סולאריות בישראל

בישראל פועלות מספר חוות סולאריות, מרביתן בקיבוצים וביישובים בנגב, שם השמש חזקה כמעט כל ימות השנה, כך שמדובר באזור אסטרטגי מאוד להקמת חוות מהסוג הזה.

החווה הסולארית הראשונה הוקמה בסמוך לקיבוץ קטורה בשנת 2011 וגודלה כ-80 דונם. חוות נוספות הוקמו בשנת 2014 בנגב ובערבה ובהמשך גם בקיבוצים כרם שלום, משמר הנגב, נחל עוז וקיבוץ מעלה גלבוע שבצפון.

אולם החווה המפורסמת מכולן נכון להיום היא ככל הנראה מתחם אשלים, בו פועלות ארבע תחנות כוח, אחת מהן משמשת כחווה סולארית כאשר הקצה הבוהק שלה (“מגדל השמש”) מלווה אתכם בנסיעה בכבישי הנגב והערבה.

חווה סולארית בנגב

כפי שקראתם, הנגב הוא הנקודה האופטימלית להקמת חווה סולרית, הודות לשמש היוקדת שמאפשרת הפקה משמעותית יותר של אנרגיה מידי שנה. ישנם מספר מכרזים שמתפרסמים באזור בנוגע להקמה או מכירת חוות מוכנות כך ששווה לפנות למשרד הבינוי והשיכון כדי לבחון את הפרטים.

הנה למשל, וועדת המרכזים השיתוף רמ”י, משרד האוצר, משרד האנרגיה ורשות החשמל פרסמה זוכה במכרז להקמת חווה פוטו וולטאית בדימונה, שתעמוד בהספק של עד 300 מגה וואט.

חווה סולארית בצפון

גם כאן אין מניעה להקים חווה סולארית, הודות לשטחים הרבים שמתאימים לכך ומשתרעים על אלפי דונמים. אלא שכדאיות ההקמה חייבת להילקח בחשבון סביב עשרות בדיקות ובדגש על כמות השמש המדויקת לאותה הקרקע.

לסיכום

חווה סולארית דורשת שטחים רבים, כאשר בשטח משמעותי מאוד היא תוכל גם לאגור אנרגיה בהספק כמעט זהה, תלוי במיקום ההתקנה, בחירת המערכת והפאנלים וכמובן בחברה שתבצע את כל אלו בעבורכם.

הצורך בשמירה על הסביבה ולנצל את משאביה הופך בשנים האחרונות למטרה עיקרית. אין ספק שניצול אנרגיה סולארית, דווקא במדינה שחשופה לשמש חזקה וקבועה, מהווה הרבה יותר מהשקעה למטרות אישיות, אלא גם כאקט מבורך, תורם ומשפיע למען כולנו.

חווה סולארית

שתפו:

צרו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ואנו נשוב אליכם עם כל המידע

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ונציג מטעמינו יצור איתכם קשר

מערכת סולארית ביתית

אנרגיה סולארית

השמש מאז ומעולם היוותה מקור אנרגיה בלתי נדלה ועל כן החוכמה היא לנצל את האנרגיה שניתנת בחינם ובמקביל למזער שימוש באנרגיה חלופית – אנרגיה מזהמת, שמכלה משאבים ושמובילה לתחלואה. מכאן שאם יש לכם שטח אדמה לא מנוצל או לחלופין גג שיש עליו מקום, שווה לשקול להתקין מערכת סולארית בכדי לייצר חשמל ולשמור על הסביבה. תוהים כיצד מנצלים את האנרגיה הסולארית, כיצד ממירים אותה ומהי המגמה הכללית בארץ? אתם מוזמנים לקבל מספר תשובות חשובות וירוקות במיוחד.

לקריאה »
פאנלים סולארים על הגג - אנרגיה ירוקה

מערכת סולארית

כיום בעידן הירוק אנרגיה סולארית מאוד פופולארית. בכוחה לייצר חשמל באמצעות מערכות טכנולוגיות מתקדמות. פה ראוי לציין שמדינת ישראל מהווה חלוצה בתחום ומנצלת ביעילות את שעות השמש הרבות שבורכנו בהן. המערכת מתבססת על המרה של אנרגיה שאגורה בקרני השמש באמצעות הליך פיזיקלי. מכאן ששלל אנשים מבקשים לנצל את האנרגיה הזמינה – לחסוך בהוצאות החשמל, לשמור על הסביבה וכן, גם לעשות כסף, וזאת כי החשמל שמיוצר באמצעות המערכת משמש עבור צריכה פרטית ואילו עודף החשמל מוזרם ישירות לרשת החשמל הארצית – בתמורה להחזר כספי.

לקריאה »
נגישות

ייעוץ מקצועי ללא התחייבות

השאירו פרטים ונציג ישוב אליכם עם כל המידע בנושא אנרגיה סולארית