ייצור חשמל: הכל על תהליך הפקת חשמל בדרכים שונות

נסו לדמיין לרגע את החיים שלכם ללא חשמל. בלי אפשרות לצפות בטלוויזיה, בלי אפשרות להטעין ולהשתמש בטלפונים החכמים, ואפילו בלי היכולת לבצע פעולות בסיסיות אפילו יותר כמו כביסה במכונה, או תאורה בחדר המדרגות בשעות החושך. ברור לכל שבלי אספקת חשמל קבועה, החיים שלנו יחזרו מאות שנים אחורה, ועדיין נראה שמרביתנו כלל לא חושבים לעומק על המשאב הזה, מהו בכלל ובאילו דרכים מתבצעת כיום הפקת חשמל. הנה מה שחשוב לדעת בנושא. 

מהו חשמל?

חשמל הוא למעשה מכלול של תופעות פיזיקליות הקשורות לנוכחות ולתנועה של מטען חשמלי שעשוי להיות חיובי או שלילי ומייצר למעשה את הדבר שנקרא “שדה חשמלי”. התנועה של אותם מטענים חשמליים היא הזרם החשמלי, ותוצר הלוואי שלה נקרא שדה מגנטי. תופעות הטבע המוכרות הקשורות בחשמל הן ברקים, חשמל סטטי, בעלי חיים המייצרים חשמל כחלק מהמנגנון הפיזי שלהם וכן הלאה. השימוש הנרחב בחשמל החל בסוף המאה ה-19 לאחר המצאת הנורה החשמלית, אז החליפה לראשונה תאורת החשמל את התאורה הקלאסית דאז, תאורת הלהבות, מה שהיווה את יריית הפתיחה לשימוש גלובלי נרחב באנרגית החשמל.  חשמל

איך עובד מנגנון ייצור חשמל?

ייצור החשמל הוא למעשה מנגנון בו הופכים אנרגיות מסוגים שונים לאנרגית חשמל. זהו השלב הראשון במנגנון ארוך שכולל בין היתר העברה של החשמל אל הצרכנים, חלוקה מסודרת שלו ובסופו של דבר הזנה של מוצרי החשמל שצריכים אותו על מנת לפעול. בשנת 2015, כ-70 מהחשמל שיוצר בעולם כולו נוצר באמצעות דלקים מאובנים (פחם, נפט, סולר – אותם המשאבים שתהליך המרתם לחשמל גורם לזיהום אוויר כבד), בעוד יתר המקורות לייצור חשמל היו אנרגיות מתחדשות ומקורות אנרגיה גרעינית. 

תהליכים להפקת חשמל

הפקת חשמל באמצעות פחם

הפקת חשמל באמצעות פחם היא שיטה נפוצה ביותר לצד דלקים מאובנים נוספים. הפחם למעשה משמש לבעירה על מנת להפיק קיטור או אוויר חם שנע במהירות ומהווה מקור לאנרגיה קינטית המשמשת לסיבוב של לולאות מוליכם הנמצאות בתוך שדה מגנטי, וכך למעשה נוצר החשמל. 

הפקת חשמל באמצעות רוח

שיטה נוספת להפיק חשמל היא באמצעות סיבוב של גנרטורים, ודרך אחת לעשות זאת על ידי ניצול משאבי הטבע היא שימוש ברוח ותחנות לסיבוב הגנרטורים. הפקת חשמל מהרוח נפוצה במיוחד באירופה ובעיקר במדינות בעלות תוואי שטח מישורי יחסית.   ייצור חשמל באמצעות רוח

הפקת חשמל באמצעות השמש

הפקת חשמל מהשמש היא אמנם לא טכנולוגיה חדשה יחסית, אך היא בהחלט כזו שצוברת תאוצה במידה רבה בשנים האחרונות, בייחוד לנוכח ההבנה כי האנושות כולה חייבת למצוא פתרונות נקיים וברי קיימא לייצור החשמל המסורתי, שהוא אחד מהגורמים העיקריים לפגיעה בפלנטה. אנרגיה סולארית היא למעשה ניצול של קרינת השמש והמרתה לאנרגיה תרמית או ישירות לחשמל. כבר היום ניתן לראות פאנלים סולאריים במקומות שונים לרבות משקי בית פרטיים, והשאיפה היא שבעתיד מרבית החשמל בעולם ייוצר באופן הזה, ללא שריפה של דלקים מאובנים מזהמים.    

ייצור חשמל בישראל

כיום, ייצור חשמל בישראל נעשה רובו ככולו באמצעות שריפת פחם וקיטור. הטכנולוגיה הזו מחייבת קירור במי ים ועל כן תחנות הכוח מסוג זה (תחנות הכוח באשקלון ובחדרה למשל) ממוקמות לאורך קו החוף. לצד השיטה הזו, ישנן תחנות המשתמשים בדלקים מאובנים מסוג מזוט וגז טבעי וכן ישנן תחנות קטנות יותר הפועלות באמצעות טורבינות גז ומחזור משולב – שיטה אלטרנטיבית לקירור במקום השימוש במי ים, ומרבית הטורבינות הללו כיום באתר חגית סמוך לצומת אליקים ואתר גזר הסמוך לעיר רמלה, פועלות כיום באמצעות סולר. 

לסיכום

כיום, שיטת הייצור החשמל העיקרית בעולם היא באמצעות דלקים מאובנים וכך גם המצב בישראל. בשל הידלדלות המשאבים, עלויות הייצור הגבוהות והזיהום הסביבתי הכבד שהיא גובה, נראה שהעולם כולו צועד עבר מגמה של אנרגיה ירוקה ומתחדשת, וזה בהחלט סביר לחשוב שבעתיד מרבית ייצור החשמל ייעשה באמצעות אנרגיה סולארית.      

ייצור חשמל – שאלות נפוצות

מכלול של תופעות פיזיקליות הקשורות לנוכחות ולתנועה של מטען חשמלי וכוללת בתוכה מושגים כמו זרם חשמלי, שדה מגנטי, מטען חשמלי, מתח חשמלי וכו’.

ייצור חשמל נעשה על ידי המרה של אנרגיה מסוג אחד (חום, תנועה, קרינת השמש) לאנרגיה חשמלית.

כיום מרבית הייצור של חשמל נעשה על ידי המרת אנרגיה חום לאנרגית חשמל הנוצרת כתוצאה משריפה של דלקים מאובנים כמו פחם, נפט וסולר. שיטות נוספות לייצור חשמל הן שימוש באנרגיה גרעינית, אנרגיה סולארית והאנרגיה הקינטית של הרוח.

ממש כמו בשאר העולם, מרבית ייצור החשמל בישראל מתבסס על שריפת דלקים מאובנים ובפרט על ידי שריפת פחם. ישנן שיטות ייצור נוספות בארץ אך הן זניחות, אך באותה הנשימה אפשר לומר שגם כאן מתחילים להבין את החשיבות הגדולה של מעבר לאנרגיות מתחדשות ובפרט של מעבר לייצור חשמל דרך ניצול קרינת השמש.

עמודי חשמל

שתפו:

צרו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ואנו נשוב אליכם עם כל המידע

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ונציג מטעמינו יצור איתכם קשר

נגישות

ייעוץ מקצועי ללא התחייבות

השאירו פרטים ונציג ישוב אליכם עם כל המידע בנושא אנרגיה סולארית