אנרגיה ירוקה

משבר האקלים בעיצומו, הזיהום של כדור הארץ הולך וגובר ונראה כי האנושות מתחילה להבין את החשיבות הרבה של שמירה על הפלנטה. מתוך המציאות הזאת האתגר הגדול ביותר של מדינות העולם הוא מעבר מהיר ככל הניתן לאנרגיה ירוקה, כזו שתאפשר הפחתה משמעותית של זיהום האוויר. אך מהי בעצם אותה אנרגיה ירוקה שאנו שומעים עליה חדשות לבקרים? אם גם לכם יצא לשמוע על המושג מבלי להבין עד הסוף במה מדובר, זה הזמן לעשות קצת סדר בדברים.

מהי אנרגיה ירוקה?

אנרגיה ירוקה הוא כינוי כללי לכל סוגי האנרגיה אשר אינם מזהמים את הסביבה הטבעית של האדם, כשהכוונה היא לתהליך הפקת האנרגיה המוכר באמצעות דלקים מאובנים (למשל פחם, נפט, גז וכן הלאה) שגורם לזיהום סביבה על ידי הגברת אפקט החממה ופליטה של פחמן דו חמצני. על פי ההגדרה הבסיסית מדובר על אנרגיה המופקת ממקורות שאינם מייצרים מזהמים באופן ישיר וכן אנרגיה המופקת ממקורות שנחשבים לידידותיים לסביבה, אך מנגד גם אנרגיה המופקת ממקורות המייצרים כמות נמוכה של זיהום כאלה שיש להם השפעה סביבתית נמוכה יחסית.

הייחודיות של מקורות אנרגיה ירוקה 

הייחוד של האנרגיה הירוקה הוא שמדובר באנרגיה נקייה וזולה, מה שבא לידי ביטוי גם בתהליכי הייצור וגם בתהליכי התפעול השוטף. אנרגיה ירוקה לא גורמת לפגיעה סביבתית חמורה וגם אם בכל זאת ישנה פגיעה כלשהי היא מזערית בלבד ולרוב זניחה, בטח בהשוואה להפקת האנרגיה המסורתית. אפקט החממה שמאיים כל כדור הארץ זה משהו שחייבים למנוע וכיום האפשרות היחידה היא לעבור כמה שיותר מהר לשימוש כולל ומקיף באנרגיה ירוקה.

מקורות אנרגיה ירוקה

ישנם מקורות שונים של אנרגיה ירוקה שבחלקם נעשה כבר שימוש נרחב ואחרים עדיין בשלבים של מחקר ופיתוח. בואו נדבר על כמה מהסוגים הנפוצים והעיקריים כיום:

אנרגיית רוח

שימוש באנרגיה הקינטית האצורה ברוח. האנרגיה הזו היא למעשה ניצול של תנועת הרוח והמרה שלה לסוגי אנרגיה אחרים. כיום החידוש המשמעותי הוא שימוש בטורבינות רוח להפקת חשמל (נרחיב על כך בהמשך), אך הניצול של אנרגית הרוח לטובת האדם הוא לא חדש כלל ועיקר. כולנו מכירים את תחנות הרוח של ימי קדם לטחינת קמח וגם דברים כמו השטת סירות מפרש ואפילו ייבוש בגדים הם בבחינת ניצול של אנרגית הרוח.

אנרגיה הידראולית 

אנרגיה הידרואלית היא אנרגיה שהמקור שלה הוא בתנועת המים, דהיינו המרה של האנרגיה האצורה בתנועת המים לסוגי אנרגיות אחרים לשימוש האדם. גם כאן מדובר על טכניקה עתיקת יומין שאת השורשים שלה אפשר לראות כבר בעת העתיקה. באמצעות אנרגיית המים אפשר לבצע לא מעט פעולות לרבות הפעלה של מכשירים מכניים וייצור חשמל.

אנרגיה סולארית

אנרגיה סולארית היא בלי ספק הבשורה של העת החדשה ואולי אפילו התקווה הגדולה ביותר של האנושות. מדובר על אנרגיה שהמקור שלה הוא קרינת השמש עם המרה של הקרינה האלקטרומגנטית לאנרגיה תרמית או לחשמל. באנרגיה הזו משתמשים מימי קדם והאדם ניצל אותה לצרכים שונים מאז ומתמיד. השימוש המודרני באנרגיה סולארית הוא חדשני ומתקדם וסביר להניח שעם השנים זוהי תהיה הטכניקה העיקרית להפקת אנרגיה בעולם.

חידושים בתחום האנרגיה הירוקה

בעשורים האחרונים ובמיוחד בשנים האחרונות עומדת האנרגיה הירוקה בלב המחקר עם חידושים שצצים חדשות לבקרים של טכנולוגיות שונות לניצול אנרגיות שונות. בואו נבחן כמה חידושים מעניינים שכאלו:

טורבינות רוח

שיטה מעניינת ביותר להפקת חשמל שכבר הפכה לנפוצה מאד בכמה מדינות בעולם. הטכניקה פשוטה מאד להבנה – מדחפי ענק שמסתובבים כאשר הרוח נושבת דרכם ומחוברים לגנרטורים הממירים את תנועת הסיבוב לאנרגיה חשמלית. זוהי אחת מהשיטות הזולות ביותר להפקת חשמל המסתכמת פחות או יותר בהקמת המבנה ובעבודות תחזוקה קלות.

פאנלים סולאריים 

השיטה של הפקת חשמל באמצעות פאנלים סולאריים  היא בהחלט בשורה מעניינת בשנים האחרונות. מדובר על פאנלים מיוחדים שבעצם ממירים את הקרינה מהשמש לקרינה חשמלית. את דודי השמש לחימום המים כולנו מכירים, אך גם הפאנלים להפקת חשמל אפשר כבר היה לראות לפני כמה וכמה עשורים. כיום השיטה הזו הולכת ותופסת תאוצה כשהרבה אנשים בוחרים להתקין מערכת פאנלים סולאריים על גג הבית ועוברים להפקה עצמית של חשמל. השיטה הזו מאפשרת חיסכון ברמה האישית ומהווה חלק חשוב בפאזל של הפחתת הזיהום עם השימוש בדלקים מאובנים.  

משאבות חום 

טכנולוגיה חדשה וייחודית המתמקדת בניצול של החום הקיים בסביבה לחימום נקודתי. באמצעות משאבות חום ניתן לחמם מבנים כמו בתים ומבנים ציבוריים, לחמם בריכות ומים לרחצה ואפילו להיעזר בחום לתהליכי הסקה ולשימושים תעשייתיים שונים.

על אנרגיה מתחדשת ואנרגיה ירוקה

אנרגיה מתחדשת היא למעשה העקרון הבסיסי והחשוב ביותר של אנרגיה ירוקה ואחד ההבדלים העיקריים בין אנרגיה ירוקה לאנרגיה ישנה ומזהמת. היא נקראת אנרגיה מתחדשת מפני שמקור האנרגיה עצמו הוא מתחדש ובלתי מתכלה. ניתן למשל להשתמש באנרגית השמש באופן חופשי והמשאב הזה לא יתכלה, לא משנה כמה נשתמש בו. זה נכון לגבי סוגי אנרגיה ירוקה שונים אחרים כמו אנרגית הרוח, אנרגית מים (במידה ומשתמשים בהם שימוש חוזר וכן הלאה). יחד עם זאת יש לסייג ולומר כי ישנם סוגים שונים של אנרגיה ירוקה שהם אינן בבחינת אנרגיה מתחדשת. מדובר על כל אותם סוגי אנרגיה שאכן מנצלים משאב כלשהו שיכול לאזול, אך השימוש הוא בכמות מזערית והפגיעה בפלנטה בעקבות השימוש בו היא מזערית גם כן.

אנרגיה ירוקה בישראל 

לישראל אין עתודת נפט והיחסים עם המדינות השכנות העשירות בנפט הם רעועים, מה שאומר שחיפוש אחר פתרונות של אנרגיה ירוקה ומתחדשת הוא משימה לאומית חשובה מאין כמוה. הטכנולוגיה בישראל של אנרגיה סולארית כיום הגיעה לנקודה שבה היא מסוגלת להתחרות עם דלק מאובנים, כאשר ברמה התיאורטית ניתן לייצר מאה אחוז מצריכת החשמל של המדינה באמצעות אנרגיה סולארית בלבד. על פי הצהרץ המטרות של ממשלות ישראל ומשרד האנרגיה, כ-25-30 אחוז מכלל החשמל במדינת ישראל ייוצר באמצעות אנרגיה סולארית עד לשנת 2030.

לסיכום

אנרגיה ירוקה זה לא רק טרנד חביב, מדובר בשליחות שלנו ובחובה שלנו כלפי דור העתיד. המשאבים המתכלים יגיעו לקיצם בשלב כזה או אחר ועד אז הם ממשיכים לזרוע נזק ולהפוך את החיים על פני כדור הארץ להרבה פחות טובים. מעניין בהחלט להמשיך ולעקוב אחרי החידושים השונים בתחום וסביר להניח שבעוד שנים לא רבות נעבור רובינו לשימוש באנרגיה ירוקה ומתחדשת במרבית תחומי החיים שלנו.

אנרגיה ירוקה

שתפו:

צרו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ואנו נשוב אליכם עם כל המידע

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ונציג מטעמינו יצור איתכם קשר

החזר השקעה מפאנלים סולאריים

החזר השקעה מפאנלים סולאריים

לצד המודעות הגוברת לנושאים הסביבתיים בשנים האחרונות וכניסתן של המערכות הסולאריות ללבה של תעשיית האנרגיה הירוקה בארץ, מביאים עמם הפאנלים הסולאריים גם בשורות כלכליות מעניינות.

לקריאה »
נגישות

ייעוץ מקצועי ללא התחייבות

השאירו פרטים ונציג ישוב אליכם עם כל המידע בנושא אנרגיה סולארית