אנרגיה סולארית

מאז ומעולם, השמש היוותה מקור אנרגיה בלתי נגמר, ועל כן ניצול חכם של האנרגיה שניתנת בחינם במקביל למזעור השימוש באנרגיה חלופית ומזהמת, יכולים להקטין את כילוי משאבים ואת אחוזי התחלואה.
אם יש לכם שטח אדמה או גג פרטי לא מנוצלים, שווה לשקול התקנת מערכת סולארית בכדי לייצר חשמל ולשמור על הסביבה. תוהים כיצד מנצלים את האנרגיה הסולארית ואיך ממירים אותה? ומהי המגמה הכללית בארץ? אתם מוזמנים לקבל מספר תשובות חשובות לשאלות ירוקות במיוחד.

מבוא בנושא אנרגיה סולארית

כדור הארץ עליו אנו חיים קולט באופן שוטף כמות מדהימה של אנרגיה סולארית, שגדולה פי 10,000 מסך השימוש העולמי. משמע מדובר באנרגיה מתחדשת, זמינה, זולה, ששייכת לכולם ושיכולה להפיק בכל מקום אספקה מלאה של חשמל, אם רק נשכיל לנצלה כראוי. פה נרחיב מעט ונציין שאותה אנרגיה מגיעה אלינו באמצעות השמש ובשתי צורות: באמצעות אנרגיית אור ואנרגיית חום – אנרגיות שיודעות להפיק שני צרכים בסיסיים ומאוד חשובים: חימום וחשמל.

פאנלים סולאריים

השימוש באנרגיה סולארית

מהאנרגיה הסולארית ניתן להפיק שני משאבים מהותיים: חשמל וחום. מבקשים לנצל את האנרגיה? להלן מספר אפיקים:

הפקת חשמל – באמצעות תאים סולאריים, או מערכות פוטו וולטאיות, ממירים את אותה אנרגיית שמש זמינה לחשמל. כיצד? מערכות פוטו וולטאיות (סולאריות) קולטות את אור השמש ובאמצעות חומרים שהם מוליכים למחצה, מייצרים חשמל. בחומרים אלו קיימים אלקטרונים וכאשר קרני השמש פוגעות בהם, אלקטרונים משתחררים ונעים במעגל חשמלי – כך מועבר חשמל לרשת מסוימת או למכשירים חשמליים. כך למשל פועלים שעונים סולאריים ותמרורי דרכים.

מתקני קליטה – כל מי שיש לו דוד שמש נעזר במתקני קליטה. מדובר בקולט סולארי תרמי שמיועד לקלוט את קרני השמש ולחמם את המים. כמו כן, קיימים עזרים יותר מורכבים, כמו בתחנות כוח. במקרה זה ניתן לייצר חשמל באמצעות חימום של נוזל והנעה של טורבינה שמראש מחוברת לגנרטור – מכשיר שמנצל אנרגיה בכדי לסובב מנוע ולייצר חשמל. מה עושים עם האנרגיה שמומרת לחשמל? החשמל משמש עבור מגוון צרכים אישיים, אם כי גם ניתן לאגור את החשמל שנוצר בתוך סוללה. פה נחדד שניתן להשאיר את זרם החשמל בצורתו הראשונית (DC), אך נהוג להמירו לזרם חלופי (AC) – באמצעות ממיר מתח העונה למונח אינוורטר.

שימושים נוספים: אנרגיית שמש מסייעת במגוון דרכים נוספות. כך למשל היא מסייעת בהפקת מלחים, ייבוש כביסה, אידוי מים והפעלת בריכות אידוי, הפעלה של דודי שמש (המצאה ישראלית!), חימום נוזלים בכדי להפעיל מנוע חום (קצירת אנרגיה תרמו סולארית) והמרת אור לזרם ישר (קצירת אנרגיה פוטו וולטאית).

אנרגיה סולארית פאסיבית ופעילה – האופן שבו מנצלים את האנרגיה מגדיר אותה כפאסיבית או לחלופין כפעילה. אנרגיה פעילה היא כזו שהציוד המכאני שלה נוכח – למשל משאבות ומאווררים שלוכדים את האנרגיה, או לחלופין קולטנים תרמיים וסלולריים (ממש כפי שמתבצע בציוד חימום סולארי). מצד שני, אנרגיה סולארית פאסיבית ממירה לאנרגיית חימום ללא כל שימוש במערכת מכאנית. כך למשל קורה כאשר לוכדים או מסיטים את השמש באמצעות אמצעים קיימים – קרי חלון, קיר, או בניין.

המרת אנרגיה סולארית לרווח כלכלי

מבקשים לנצל את האנרגיה, אך ראשית רוצים להבין כיצד עובדת אנרגיה סולארית בבית? ובכן קיימים שני אמצעים עיקריים: תאים סולאריים ותאים פוטו וולטאיים. מדובר בתאים שבכוחם לעצור את אנרגיית השמש ולהמיר אותה לחשמל, וזאת כי אותם תאים עשויים מחומרים שמייצרים “אפקט פוטו ווטאי”. נשמע סינית? ובכן הכוונה היא שברגע הפגיעה של קרני השמש בתא (תא פוטו וולטאי) האלקטרונים שמוטמעים בחומר מתחילים לנוע ואט אט נוצר זרם חשמלי. אי לכך נדרשים להתקין תאים כאלו, ופה לוחות סולאריים נכנסים למשוואה.

כיום קיימים מגוון לוחות סולאריים. נציין שלושה סוגים מובילים, כאשר מראש נבהיר שעבור כל צורך חשוב לבצע התאמה נקודתית. להלן שלוש הסוגים:

  • תא סיליקון רב גבישי – עשוי מסיליקון מולטיקריסטלין והוא מעניק תפוקה ממוצעת.
  • תא סיליקון חד גבישי – מעניק את התפוקה הגדולה ביותר ולרוב יותאם עבור מקומות יחסית קטנים. פה גודל הגביש יותר גדול ועל כן התא הסולארי יותר יעיל.
  • סרט דק – לוחות אלו דקים וגדולים. נחשבים מאוד יעילים בשעות היום, אך מעניקים את התפוקה הכי נמוכה, אם כי לא באופן דרסטי.

בכדי לנצל עד תום את הלוחות הסולאריים, נחדד שעליו להיות מותקן באזור פתוח ללא צל על פני הגג – עובדה שמסבירה מדוע רבים בוחרים להתקין את המערכת במקום גבוה. פה נמשיך להסביר שהלוח הנבחר מחובר ישירות לאינוורטר (ממיר את הזרמים לDC). לתהליך ההמרה שלושה שלבים עיקריים:

  1. לוחות סולאריים מייצרים אנרגיה.
  2. האנרגיה מומרת לDC.
  3. אינוורטר ממיר את אנרגיית DC לאנרגיית AC, כיוון שבין היתר אנרגיית AC מסייעת לנצל כהלכה מגוון מכשירים ביתיים וההולכה נחשבת יותר זולה.

אנרגיה סולארית בישראל

מהו מצבה של האנרגיה הסולארית בישראל? כידוע מדינת ישראל נהנית משעות שמש רבות במהלך היום, וניתן לנצל זאת בחוכמה. לצד הגישה הירוקה, הדאגה הבריאותית, תמיכה כלכלית והרצון לחדול מלכלות משאבים אחרים, האנרגיה סולארית לא רק ממקמת את מדינת ישראל על המפה העולמית, אלא מצילה מתלות בעייתית במשאבים חיצוניים, כך שניתן להפיק חשמל גם אם קיים מחסור במשאבי טבע. אי לכך מדינת ישראל פועלת בכמה מישורים מקבילים: היא תומכת בהקמה של חוות סולאריות, מעניקה תמריצים כספיים ומציעה קרנות ייעודיות.

כמו כן, חשמל סולארי בישראל בהחלט נמצא על סדר היום – מדינת ישראל הכריזה שבשנת 2020 היא מתכוונת לייצר חשמל ירוק בהיקף שמהווה 10% מהצריכה הכללית, כאשר התוכנית לשנת 2030 היא להגיע להיקף שעומד על 30% מסך הצריכה. ימים יגידו, אך בינתיים בהחלט ניתן לחוש בדחיפה הרצויה, וניתן לראות כי בשנת 2019 הוטבו התנאים של היצרנים הפרטיים, ואף רשות החשמל מעודדת ייצור ביתי באמצעות תעריף הזנה מפתה (עבור רכישת חשמל עודף).

עכשיו תורכם להרוויח מאנרגיה סולארית

רבים מהאנשים מחפשים השקעה מניבה ופה נציין שניצול אנרגיה סולארית ביתית מעניק תשואה שעומדת על כ-12% – נתון מרשים לכל הדעות, ואף את ההוצאה הכרוכה בהתקנה ניתן לכסות בתום 8 שנים. כמו כן, אם לא די בכך, טוב לדעת שקיימות הלוואות ייעודיות.

התקנתם מערכות סולאריות? מרגע שמתקינים לוחות סולאריים (בהתאם לייעוץ אישי ונקודתי) זוכים להוזיל באופן משמעותי את הוצאות החשמל הביתיות, ואף ליהנות מדי חודשיים מהכנסה פאסיבית, משום שנותר עודף ייצור אותו רוכשת חברת החשמל. כיצד? הזרם המומר מגיע ישירות מהמונה הממיר אל רשת החשמל הארצית, שמחזירה תשואה כספית.

כיצד תורמת אנרגיה סולארית לאיכות הסביבה?

איכות הסביבה משפיעה באופן ישיר על עתיד האנושות ועל כן  יש לתת לכך את הדעת עוד בהווה. להלן מספר עובדות ירוקות על אודות יתרונותיה של האנרגיה הסולארית עבור איכות הסביבה:

  • לעומת דלקים פוסיליים (נפט, פחם גז..), לוחות סולאריים אינם מזהמים ולא מובילים לתחלואה.
  • מדובר באנרגיה מתחדשת, כך שאין חשש שמא אנו מכלים מאגרים על חשבון עתידו של הדור הבא.
  • גם אם מקומות מרוחקים אינם מחוברים לרשת החשמל, אנרגיה זו מגיעה לכל מקום, עובדה שמאפשרת לאנשים רבים לאכלס יותר עתודות קרקע ולהתרכז פחות היכן שכבר מורגשת צפיפות אוכלוסין.
  • כיוון שלוחות סולאריים מתקינים בעיקר על גגות, לא פוגעים בשטחי חקלאות ולא מפרים את האיזון העדין של המערכת האקולוגית.
  • מדובר בהכנסה פאסיבית שאינה מצריכה פגיעה בסביבה.
  • לעומת טורבינות רוח שגם כן מייצרות חשמל, לוחות סולאריים מייצרים את החשמל באופן שקט – עובדה שמונעת מגוון תופעות שמיוחסות לרעש של הטורבינות. מדובר בתופעות לוואי כגון קשיי ריכוז, עייפות, עצבנות ואף פגיעה ממשית במנגנון הפיסיקלי של מגוון בעלי כנף שמצויים באזור ובשל כך פשוט נכחדים.

יתרונות וחסרונות של אנרגיה סולארית

שוקלים להפיק חשמל סולארי? ראשית בחנו אלו יתרונות וחסרונות קיימים. להלן סקירה ממצה:

יתרונות אנרגיה סולארית

חסרונות אנרגיה סולארית

אנרגיה סולארית - לסיכום

ניצול אנרגיית שמש קיימת שאינה מתכלה בשילוב טכנולוגיה חכמה, מאפשרים להפיק חשמל סולארי על הגג וליהנות מהכנסה פאסיבית. בין אם מתחשבים בסביבה ובין אם חושבים על העתיד הכלכלי של המשפחה, שווה לבדוק האם גם עבורכם מתאימה הפקת חשמל סולארי ביתי.

אנו כאן בחברת ווי אר סולאר מציעים לכם ייעוץ ראשוני על ידי ספקים מומחים בתחום, לצד הכוונה מקצועית למטרת ההתקנה האידאלית והרווחית ביותר – בהתאם למיקום, גודל הגג והשימוש החודשי בחשמל. בנוסף, הספקים שלנו מסייעים בהשגת האישורים הנחוצים, משתמשים בטכנולוגיה מתקדמת ומתחייבים למחירים הוגנים. אם יש לכם גג ורצון לעשות כסף, מוזמנים לפנות אלינו, ויחד עם הספקים שלנו נוכל לספק את המענה הטוב ביותר.

אנרגיה סולארית-שאלות נפוצות

כדור הארץ קולט מידי יום כמות אדירה של אנרגיה סולארית, שהיא האנרגיה המגיעה מהשמש. האנרגיה הזו מגיעה לצמחים ומשמשת לתהליכי הפוטו-סינתזה, והיא גם הופכת לאנרגיה של חום. אנרגיה פוטו-תרמית למשל נועדה לחימום מים בדוד, ואנרגיה פוטו-וולטאית נועדה להפקת חשמל.

כל מי שיש לו גג פרטי ששטחו עולה על 60 מ”ר יכול להתקין מערכת סולארית ובעזרתה להפיק אנרגיה. ככל ששטח הגג גדול יותר וכמות החשיפה לשמש רבה יותר, ניתן להפיק יותר חשמל.

כדי להתקין מערכת לאנרגיה סולארית, יש להזמין מתקין מומחה. כדאי להזמין התקנה מחברה בעלת וותק וניסיון שתבטיח לכם מוצר ושירותי התקנה ואחזקה איכותיים, שיחזיקו לאורך שנים כך שתוכלו למקסם את התשואה שלכם מהמערכת. כמו כן, חשוב להתקין את הלוחות בצורה בטיחותית שלא תפגע בגג עצמו, בעיקר כאשר מדובר בגג רעפים וכן בזווית נכונה בהתאם לקרני השמש.

בשנים האחרונות הממשלה מעודדת מעבר לאנרגיה סולארית, שהיא אנרגיה ירוקה יותר. למשל, היא מקימה בעצמה תחנות כוח סולאריות. כאשר מדובר במשק הביתי, הממשלה מעודדת את השימוש באנרגיה סולארית על ידי סובסידיות הבאות לידי ביטוי במחיר המכירה של החשמל חזרה לרשת החשמל, וכן בעזרת הקלות מס אשר הופכות את ההשקעה לכדאית.

ללא ספק היתרון המרכזי של אנרגיה סולארית הוא הזמינות הבלתי נגמרת. כמו כן, הפקתה, לעומת הפקת אנרגיות אחרות, לא מייצרת זיהום או פסולת. היא גם מאפשרת לנצל שטחים החל מהגג ועד לשטח פתוח במדבר ואפילו בחלל. למרות היתרונות הרבים, מדובר עדיין בעלות התקנה גבוהה ונדרש שטח רב כדי להפיק כמות משמעותית של אנרגיה. כמו כן, היא עדיין תלויה בעונות השנה ויש צורך ביצירת מאגרים.

מערכת סולארית ביתית

שתפו:

צרו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ואנו נשוב אליכם עם כל המידע

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ונציג מטעמינו יצור איתכם קשר

נגישות

ייעוץ מקצועי ללא התחייבות

השאירו פרטים ונציג ישוב אליכם עם כל המידע בנושא אנרגיה סולארית